Samengesteld Gezin

Ik dacht te trouwen voor altijd. Dat liep anders. Na 10 jaar huwelijk en twee prachtige dochters gingen we uit elkaar.

Ik was een weekendje weg met mijn dochters (toen 6 en 9 jaar) toen ik een geweldige man ontmoette. We spraken met elkaar af en deden veel leuke dingen samen. Het ging vrij natuurlijk. Elk weekend waren we samen en na een jaar op en neer rijden wisten we dat we samen wilden zijn. Ik besloot het samen met het schooljaar van de meiden te laten vallen en we verhuisde van het Oosten van het land naar het Westen, naar de stad. We hebben alles achter ons gelaten en zijn met enthousiasme en goede moed opnieuw begonnen.

Het woord Stiefvader vonden zij alle drie niet zo leuk en mijn jongste dochter noemde hem ‘papa voor thuis’. Mijn vriend verlangde naar een eigen gezin en keek er naar uit om dat met ons te gaan vormen. Ik zag een geweldige man die veel kon toevoegen in ons leven. Tijdens een zomervakantie in Florida heeft hij ons alle drie ten huwelijk gevraagd en een jaar later zijn wij, ieder met een eigen ring, met hem getrouwd. Wij dachten dat de liefde die we voor elkaar voelde en de wens om samen een gezin te vormen alles goed zou maken.

Inmiddels, na 16 jaar, weten wij uit ervaring dat een ‘stief-gezin’ toch echt iets anders is dan een ‘kern-gezin’. Ik kende toen die termen niet. Na jaren zijn we erachter gekomen dat liefde, aandacht, inzet, hard werken, vallen en opstaan en vele gesprekken dit feit niet kunnen veranderen. Hij heeft een grote onvervulde eigen kinderwens en mijn dochters blijven zijn ‘stief-dochters’. En hoe we het ook noemen, ‘papa voor thuis’, is toch anders dan papa. Dit accepteren is voor ons beide moeilijk geweest.

Onze relatie heeft veel te verduren gehad. We hebben gesprekken gehad met een systemische begeleider die ons inzicht gaf in de plek die ieder had in het gezin en welke taak daarbij hoorde, dat gaf duidelijkheid. Ook de praktische zaken kunnen een klus zijn, als je met je eigen gezin al een manier hebt ontwikkeld hoe je alles doet. Bij het samenwonen komen er andere gewoontes, regels en opvattingen over hoe je de kinderen opvoedt bij, het kan erg steunend zijn om een professional met je mee te laten kijken.

Helderheid in wat je verwachtingen zijn en hoe de werkelijkheid is, geeft inzicht en richting om in te zien wat je nog te doen hebt, zodat er harmonie en verbinding in je nieuw samengesteld gezin komt.

Inzicht in wat ieder z’n plek is, de dynamiek die er is, en welke verstrikkingen er spelen, kunnen veel rust bieden. Deze kennis spaart conflicten en kan zorgen voor het slagen van een samengesteld gezin. Met mijn systemische en TA achtergrond, kennis en ervaring zet ik me met hart en ziel in voor het begeleiden van samengestelde gezinnen.

Jullie zijn van harte welkom.